Hos Street Bill gjør vi et enormt arbeid for å eliminere trusselen fra falske produkter. Hele vår forretningsmodell er basert på å kunne identifisere og skille mellom falske og autentiske sneakers. På et internasjonalt nivå finnes det langt flere kopier enn autentiske produkter, så det er avgjørende å være forsiktig når man handler med sjeldne og utgåtte sneakers.

I takt med at falske sneakers vises oftere enn noensinne på forskjellige plattformer, er det nødvendig å ha grunnleggende kunnskap om hva man skal se etter, spesielt hvis du handler med privatpersoner, siden kopiene nå nærmer seg et 1:1 forhold med autentiske sneakers.

Nedenfor kan du lese om hva vi ser etter når vi mottar nye sneakers.

Hva ser man etter?

Det er flere elementer som er relevante når det gjelder å sjekke et par sneakers, men det varierer veldig avhengig av hvilken modell man ser på og hvor god en kopi vi har å gjøre med. I markedet for uautoriserte sneakers, blir kopier ofte differensiert gjennom såkalte "batches". En "batch", også kalt en part på norsk, får vanligvis et navn der kundene kan lese hva som er forbedret fra batch til batch, og hvordan de forskjellige batchene skiller seg fra hverandre. På grunn av at det finnes mange forskjellige batcher, finnes det ingen fast guide du kan følge som avgjør autentisiteten.

I tillegg har Nike sin kvalitetskontroll vært sterkt synkende de siste årene, noe som resulterer i varierende kvalitet som bare gjør det vanskeligere å skille mellom falske og autentiske varer. Man omtaler fabrikkfeil fra Nike som "factory flaws", noe som indikerer at det har vært mangler eller direkte feil på skoene under produksjonen. For eksempel er de fleste fabrikkfeil minimale og handler ofte om løse sømmer og/eller tydelige limrester, men i spesielle tilfeller kan det for eksempel være et logo som er vendt feil.

Esken

box legit check

📸: @streetbill_dk

Ett av de mest åpenbare tegnene på at en sneaker er falsk kan finnes ved å studere esken nøye. Vi ser spesielt på etiketten; skrifttypen under USA-størrelsen skal ha en viss tykkelse. Som utgangspunkt krever dette et erfarent øye. Videre vil det på amerikanske Jordan skoesker være en etikett med "Suggested Retail", denne finnes IKKE på europeiske par. Nesten alle kopier kommer med den amerikanske etiketten, så du bør være oppmerksom hvis en privatperson tilbyr deg et par sko med en slik etikett. Med det sagt, betyr ikke dette nødvendigvis at skoene er falske bare fordi etiketten følger med, men du bør få dokumentasjon på hvor personen har kjøpt skoene.

Utseende

travis scott appearance

📸: @streetbill_dk

Nå tar vi skoen ut av esken, hvor vi egentlig bare skanner utseendet på silhuetten. Dette gjøres for å få mer innsikt i materialet, siden de fleste kopier er laget av syntetisk lær, noe som raskt kan oppdages ved å studere materialet nøye. Syntetisk lær vil typisk være helt jevnt på grunn av de kjemiske prosessene det har gjennomgått. Ekte lær, derimot, vil vanligvis være ujevnt og vise små folder, noe som gjør at læret kan utvide seg.

Grunnen til at produsentene av falske sneakers bruker syntetisk lær er at de ønsker å maksimere profitten. Syntetisk lær inneholder ofte skadelige kjemikalier og er billigere å produsere.

Lukten

Herfra lukter vi på skoene, vi gjør det fordi lukten fungerer som en indikator på hvilke produksjonsfasiliteter skoene kommer fra. Vær oppmerksom på at denne delen bare gjelder helt nye sneakers. Lukten fra autentiske sneakers er typisk mild og behagelig fordi de er produsert under ordentlige forhold, mens lukten fra uautoriserte sneakers er kraftig og syntetisk.

Hælen

travis scott heel tab

📸: @streetbill_dk

Deretter flytter vi oss til baksiden av skoene og fokuserer på hælen; sømmene skal være rette og jevne, strukturen skal ha form av et timeglass, og eventuelle logoer skal være riktig plassert.

Tåboksen

toe box jordan 1 low travis scott

📸: @streetbill_dk

Neste skritt er å sjekke tåområdet, også kalt tåboks. Produsentene av ikke-autentiske produkter sliter ofte med å få den riktige strukturen, samt kopiere størrelsen på hullene.

Pløsen

travis scott tag jordan 1 low

📸: @streetbill_dk

Deretter ser vi nærmere på pløsen, som alltid inneholder en form for merkevarebygging. Her skal vi se på kvaliteten, sjekke om noen av bokstavene er sløvt utført, og om sømmene er jevne.

Størrelsesetiketten

travis scott jordan 1 low size tag

📸: @streetbill_dk

Nå hopper vi inn i skoen, hvor vi ser på størrelsesmerket. Merket endrer seg relativt ofte fra Nike, derfor forteller det ikke alltid mye om skoene. Videre er merket av varierende kvalitet, noe som kan føre til at teksten bøyer seg litt. Med det sagt, er skrifttypen alltid konsekvent og dermed lik. Dette betyr at vi ser på selve skriften, om den er slurvet, og om tykkelsen er riktig.

Det kan være veldig vanskelig for den nye sneaker-entusiasten å se etter de indre tegnene, fordi øyet må vende seg til hva som nøyaktig skal ses etter. Derfor anbefaler vi at du finner bilder på nettet, slik at du kan sammenligne.

Sømmene

travis scott jordan 1 low stitches

📸: @streetbill_dk

Vi forblir inne i skoene, hvor vi ser etter sømmer og plasseringen av Nike Swoosh. Vi ser både på sømmene langs overdelene, men også på bunnen av silhuetten. Dessverre er det ikke mulig å løfte sålene på alle modeller, siden noen sneaker-utgivelser kommer med en såle som er limt fast.

Det vi er oppmerksomme på når vi ser på sømmene inne i skoen, er om de er konsistente, og sydd i samsvar med den informasjonen vi har tilgjengelig fra våre samarbeidspartnere.

UV-lys

travis scott uv check

📸: @streetbill_dk

Prosessen avsluttes ved bruk av UV-lys, som kan oppdage skjulte mønstre på modellen og skoboksen den hører til. Produsentene bak falske sneakers legger ofte sitt eget preg på produktene gjennom merker, som kun kan sees med UV-lys.

Avslutning

Vi håper at du nå har fått mer innsikt i hva vi gjør, og hva du selv kan gjøre for å bekjempe trusselen fra falske sneakers. Vi anbefaler alltid å kjøpe sneakers hos forhandlere hvor det er full kontroll med verifiseringen av produkter, slik at du aldri ender opp med et par falske sneakers.