VERIFISERINGSPROSESS
VERIFISERINGSPROSESS

Verifiseringsprosess

Hos Street Bill jobber vi hardt for å eliminere trusselen fra forfalskede produkter. Hele virksomheten vår er basert på å kunne identifisere og skille mellom falske og ekte sneakers. På internasjonalt nivå finnes det langt flere kopier enn autentiske produkter, og derfor er det viktig å være forsiktig når det gjelder sjeldne og utgåtte joggesko.

Forfalskede sneakers dukker oftere enn noen gang opp på ulike plattformer, og det er derfor nødvendig å ha grunnleggende kunnskap om hva man skal se etter, spesielt hvis man handler med privatpersoner, ettersom forholdet mellom forfalskninger og ekte sneakers nærmer seg 1:1.

Nedenfor kan du lese om hva vi ser etter når vi mottar nye sneakers.

Hva ser du etter?

Det er en rekke elementer som er relevante når man skal sjekke et par sneakers, men det varierer enormt avhengig av hvilken modell man ser på og hvor god kopi det er snakk om. På markedet for uautoriserte joggesko differensieres kopiene gjennom såkalte batcher. Et parti har som regel et navn som kundene kan lese om hva som er forbedret fra parti til parti, og hva som skiller de ulike partiene fra hverandre. Fordi det finnes så mange ulike batcher, finnes det ingen fasit du kan følge for å fastslå ektheten.

I tillegg har Nikes kvalitetskontroll blitt dårligere de siste årene, noe som har resultert i varierende kvalitet, noe som bare gjør det vanskeligere å skille mellom falske og ekte varer. Nikes fabrikkfeil kalles "factory flaws", som er en indikator på at det har oppstått feil eller mangler i skoene i produksjonsprosessen. De fleste fabrikkfeilene er minimale og dreier seg som regel om løse sømmer og/eller tydelige spor av lim, men i spesielle tilfeller kan det for eksempel være en logo som er snudd opp ned.

BOKSEN

1. Boksen

Et av de mest åpenbare tegnene på at en joggesko er falsk, finner du ved å granske esken. Nærmere bestemt ser vi på etiketten, der skriften (fonten) under US-størrelsen har en viss tykkelse. Dette krever som regel et erfarent øye for å oppdage. I tillegg vil amerikanske Jordan-esker være merket med "Suggested Retail", noe som IKKE vises på europeiske par. Nesten alle eksemplarer leveres med den amerikanske merkingen, så du bør være oppmerksom hvis en privatperson tilbyr deg et par sko med en slik merking. Når det er sagt, betyr det ikke at skoene er falske bare fordi etiketten er inkludert, men du bør skaffe dokumentasjon på hvor personen har kjøpt skoene.

UTSEENDE

2. Utseende

Nå er det på tide å ta skoen ut av esken, der vi i utgangspunktet bare skummer silhuetten. Dette gjør vi for å lære mer om materialet, ettersom de fleste kopier er laget av syntetisk lær, noe som raskt kan oppdages ved å granske materialet. Syntetisk lær er vanligvis veldig fint og glatt på grunn av de kjemiske prosessene det har vært utsatt for. Ekte lær, derimot, vil typisk være ujevnt og preget av små folder, som er mekanismen som gjør at læret utvider seg. Grunnen til at produsenter av falske sneakers bruker syntetisk lær, er for å maksimere fortjenesten. Syntetisk lær inneholder ofte skadelige kjemikalier og er billigere å produsere.

LUKT

3. Lukt

Herfra parfymerer vi skoene, fordi lukten fungerer som en indikator på hvilke produksjonsanlegg skoene kommer fra. Vær oppmerksom på at dette avsnittet kun gjelder helt nye sko. Lukten av autentiske joggesko kjennetegnes ved å være mild og behagelig fordi de er produsert under ordnede forhold, mens lukten av uautoriserte sneakers er sterk og syntetisk. Den syntetiske lukten spiller en avgjørende rolle fordi den kommer fra en tett atmosfære og mindre optimale produksjonsanlegg.

HÆLEN

4. Hælen

Herfra beveger vi oss til baksiden av skoen og retter fokuset mot hælstykket, der sømmene skal være rette og jevne, strukturen skal være timeglassformet og eventuelle logoer skal være riktig plassert. Generelt kan du finne mange indikatorer ved å se på hælkappen, men du må ha hatt tusenvis av sneakers i hendene for å vite nøyaktig hva du skal se etter.

TÅBOKS

5. Tåboks

Neste trinn er å sjekke tåområdet, også kjent som tåboksen. Det er her produsenter av ikke-autentiske produkter sliter med å få strukturen og størrelsen på hullene helt riktig. Igjen kreves det et erfarent øye for å vite hvilken størrelse hullene skal ha, og hvilken form og tekstur overflaten skal ha.

PLENEN

6. Plenen

Nå er vi klare til å ta en nærmere titt på stolpen, som alltid inneholder en eller annen form for merking. Her skal vi se på kvaliteten på merkingen, om det er slurvet med bokstavene, om sømmene er jevne og om påføringen er korrekt.

STØRRELSESMERKE

7. Størrelsesmerke

Nå hopper vi inn i skoen, der vi tar en titt på størrelsesmerkingen. Etiketten endres relativt ofte fra Nike, og derfor forteller den ikke alltid så mye om skoene. I tillegg er etiketten av varierende kvalitet, noe som kan føre til at teksten bøyer seg litt. Når det er sagt, er skriften alltid konsekvent og derfor den samme, noe som betyr at vi ser på selve skriften, om den er slurvete og om tykkelsen er riktig.

Det kan være ekstremt vanskelig for den nye sneaker-entusiasten å se etter de innvendige tegnene fordi øyet må venne seg til hva man skal se etter. Derfor anbefaler vi å finne bilder på nettet slik at du kan sammenligne.

SØM

8. Søm

Vi holder oss på innsiden av skoene og ser etter sømmene og plasseringen av Nike Swoosh. Vi ser både på sømmene langs overdelen, men også nederst på silhuetten.

Dessverre er det ikke mulig å få opp sålene på alle modellene, da noen sneakerutgivelser kommer med en såle som er limt på, men det vi legger merke til når vi ser på sømmene på innsiden, er om de er konsistente og sydd i samsvar med informasjonen vi har tilgjengelig fra våre partnere.

UV-LYS

9. UV-lys

Prosessen gjennomføres ved hjelp av UV-lys, som kan finne skjulte mønstre på modellen og skoesken. Produsentene av falske joggesko setter ofte sitt eget preg på produktene sine gjennom avtrykk som bare kan oppdages med UV-lys.

Avslutningsvis

Vi håper du nå har lært mer om hva vi gjør og hva du kan gjøre for å bekjempe trusselen fra falske sneakers. Vi anbefaler alltid at du kjøper joggesko fra forhandlere som har full kontroll over verifiseringen av produktene, slik at du aldri sitter igjen med et par falske sneakers.